Träffa våra profiler

Seniormässan bjuder på scenframträdanden med många kända ansikten. I takt med att vårt scenprogram blir klart kommer föreläsare och artister att presenteras på denna sida. Välkommen åter!

Björn Ranelid

En av Sveriges största poeter och författare, Björn Ranelid, gästar Seniormässan. Han berättar om sin nya bok, Världens vackraste kärlekshistoria. Sin 40:e bok på lika många år som författare, där han hyllar kärleken. Efter sitt scenframträdande stannar Björn kvar för en pratstund och signering av sina böcker.

Dag: Tisdag 3 oktober
Tid: 12.40–13.20
Var: Stora Scenen

I föreläsningen ”Skatter du inte visste att du hade”  berättar Stockholms Auktionsverks Li Pamp om trender i marknaden och det internationella suget efter svenska rariteter. I många svenska köksskåp döljer sig eftertraktade designklassiker och antikviteter från de ostindiska kompaniernas irrfärder. Köpare från hela världen hittar idag till svenska auktioner och är beredda att betala stora summor för sådant som vi själva ofta betraktar som vardagsvara.

Dag: Tisdag 3 oktober
Tid: 10.40–11.10
Var: Stora Scenen

En av Sveriges största modedesigners, Lars Wallin, gästar Seniormässan. Han samtalar om sina 30 år i modeindustrin, hållbarhet och sin självbiografi, Avklädd, samt visar upp och berättar om några av sina kreationer. Foto Bo Brinkenfalk

Dag: Torsdag 5 oktober
Tid: 14.00-14.40.
Var: Stora Scenen

Birgita Klepke är tidigare journalist som valde att sadla om vid 60 års ålder för att bli stand up-komiker. Hon tänkte att ”hur svårt kan det vara?” och det är också titeln på hennes första show som hon har rest land och rike runt med de senaste åren. Foto: Ulrika Campbell

Dag: Onsdag 4 oktober
Tid: 12.00–12.30
Var: Stora Scenen

Marianne Rundström, journalisten och programledaren som varit på Sveriges Radio och SVT. Nu är hon programledare för podden Mogna Röster. Foto Peter Cederling

Dag: Onsdag 4 oktober
Tid: 12.40–13.20
Var: Stora Scenen

Wolfgang Hansson är journalist och krönikör på Aftonbladet sedan många år tillbaka. Du kan lyssna på honom när han pratar kring det internationella läget som råder för tillfället: Kärnvapenkrig – Det bortglömda hotet som blivit högaktuellt igen.

Dag: Tisdag 3 oktober
Tid: 11.20-11.50
Var: Stora Scenen

AI är en förkortning för artificiell intelligens, som betyder att maskiner kan tänka och lära sig som människor. Det kan låta skrämmande eller svårt, men det behöver inte vara det. I denna föreläsning får du följa med Joakim, som är en expert på AI, och lära dig mer om vad det är och vad det kan göra.

Lyssna på Joakim Flink, Sveriges AI-pedagog, på stora scen när han föreläser om ”Ai för alla”.

Dag: Onsdag 4 oktober
Tid: 10.40-11.10
Var: Stora Scenen

Åke Pålshammar, neuropsykolog och senioruniversitetslektor vid Uppsala universitet. Åke kommer att ta upp spännande saker om den åldrande hjärnan och berätta hur forskningen försöker hitta underlag för hur man håller den i trim.

Dag: Tisdag 3 oktober
Tid: 14.10-14.40
Var: Stora Scenen

Anders Hanser, kanske mest känd som ABBA-fotografen, har genom åren gjort en mängd kulturfilmer, 50 egenfinansierade filmer, som berört många människor. En av dem, ”Med blågula ögon”, med musik av Benny Andersson och Max von Sydow som berättare, är en upplevelse av Sveriges natur och kultur. Anders kommer att berätta anekdoter från några av våra största kulturpersonligheter från sitt liv som fotograf och filmare.

Dag: Tisdag 3 oktober
Tid: 13.30-14.00
Var: Stora Scenen

Linda Rapp, Seniormässans ständiga konferencier sedan 2009. Ett energiknippe utan dess like och oerhört nyfiken. Hon presenterar våra scenprofiler, hon ställer frågor och samtalar med dem men hon underhåller också besökarna med både sin saxofon och sin röst i diverse genre, allt från visor, pop, rock, disco och gamla godingar.

Dag: alla dagar på Seniormässan
Tid: Se scenprogrammet >>
Var: Stora Scenen

Shama Persson tröttnade på frånvaron av äldre modeller i media och startade förra året modellagenturen Golden Age Models. Sedan dess har uppdragen strömmat in och antalet modeller ökat från 12 till 165. Lyssna på modeentreprenörens resa när hon samtalar med konferencier Linda Rapp. Foto Elisa Sanvito

Missa inte heller Golden Age Models modevisning på stora scen mellan kl. 14.50-15.30 varje dag!

Dag: Torsdag 5 oktober
Tid: 13.20-13.50
Var: Stora Scenen

Jenny Alexandersson är Aftonbladets hovreporter som i över 20 år har hållit koll på vad som händer i det svenska kungahuset. Hon har rest till jordens alla hörn med flera medlemmar ur den svenska kungafamiljen och sett både det ena och det andra. På Seniormässan kommer hon att prata om hur det är att bevaka kungafamiljen.

Dag: Torsdag 5 oktober
Tid: 11.20-11.50
Var: Stora Scenen

Anders Lindberg är politisk chefredaktör på Aftonbladet sedan 2018. Han började där 2010 som ledarskribent. Anders Lindberg är utbildad jurist med examen från Göteborgs universitet och har även en magisterexamen i ide- och lärdomshistoria från Stockholms universitet. Han har tidigare arbetat som politiskt sakkunnig åt utrikesministern på Utrikesdepartementet, för Socialdemokraterna i riksdagens försvarsutskott och som ombudsman på Socialdemokraternas partistyrelse. Lyssna på Anders när han föreläser på ämnet ”Kristersson – Mer än bara inflation och välfärdskris”.
Dag: Onsdag 4 oktober
Tid: 11.20-11.50
Var: Stora Scenen

Möt guldhjältarna i teamet Silver Snipers. De kommer att berätta om hur de började som lag och hur de 2019 blev första seniora världsmästarna någonsin i datorspelet Counter Strike. Genom den framgången har de blivit förebilder för både gamla och unga. De berättar om en rolig hobby som kan motverka ensamhet och bygga broar över generationerna. Efter sitt scenframträdande kommer de erbjuda intresserade besökare att visa grunderna i dataspelande så att de kan prova att spela på teamets egna datorer i aktivitetsytan som heter After Stage.

Dag: Torsdag 5 oktober
Tid: 12.40-13.10
Var: Stora Scenen

Peter Giesecke är hjärtspecialist hos Blodtrycksdoktorn och gästar Seniormässans stora scen för andra året i rad. Som alltid ligger fokus på världens största hälsoutmaning, högt blodtryck, men den här gången utifrån vilka levnadsvanor som kan göra skillnad för oss alla. Lyssna när han talar på ämnet: Högt blodtryck – Experten berättar vilka levnadsvanor som kan göra skillnad

Dag: Tisdag 3 oktober
Tid: 12.00-12.30
Var: Stora Scenen

John Mellkvist

John Mellkvist är rådgivare på Kreab och har blivit utsedd till årets kommunikatör. Han är författaren bakom boken ”Välj din ålder” och nu också medgrundare av nätverket Pluskommissionen som arbetar för att ändra attityden kring pensionsfrågan eftersom många pensionärer kan tänka sig att arbeta längre. John gästar stora scen tillsammans med styrelseproffset och tillika initiativtagaren och en annan av medgrundarna till Pluskommissoinen, Meg Tivéus.

Dag: Onsdag 4 oktober
Tid: 13.30-14.00
Var: Stora Scenen

Charloltta Huldt Ramberg

Charlotta Huldt Ramberg är en av 1,6 & 2,6 Miljonerklubbens ambassadörer. Hon mest känd för att vara sångerska (sopran) men är även skådespelerska och dansare. Hon har turnerat med Riksteatern och verkat som konstnärlig ledare, operasångare och regissör för mer än 20 olika produktioner, översättare av drygt 10 operalibretti till svenska, som scenograf, koreograf samt en mängd andra uppgifter kopplade till teaterproduktion. Charlotta föreläser under rubriken Livet sjunger.

Dag: Torsdag 5 oktober
Tid: 12.00-12.30
Var: Stora Scenen

Se hela scenprogrammet här!

Seniormässans samarbetspartners och sponsorer