Scenprogram Stockholm 2023

Välkommen till våra seminarier och föreläsningar!

Ett mycket uppskattat inslag på våra mässor är det fullmatade programmet på Stora scenen och Seminariescenen. Här hittar du många välkända profiler och utställare som behandlar ämnen som rör allt från resmål och andra nöjesbetonade föredrag, till personlig utveckling, inspiration och intressanta diskussionsämnen.

Som besökare får du givetvis ta del av Seniormässans scenframträdande utan kostnad.

Båda programmen uppdateras löpande på denna sida, så titta gärna in då och då.

Stora Scenen 2023

Tisdag 3 okt 2023

Linda Rapp, Seniormässans ständiga konferencier sedan 2009. Ett energiknippe utan dess like och oerhört nyfiken. Hon presenterar våra scenprofiler, hon ställer frågor och samtalar med dem men hon underhåller också besökarna med både sin saxofon och sin röst i diverse genre, allt från visor, pop, rock, disco och gamla godingar.

I många svenska köksskåp döljer sig eftertraktade designklassiker och antikviteter från de ostindiska kompaniernas irrfärder. Köpare från hela världen hittar idag till svenska auktioner och är beredda att betala stora summor för sådant som vi själva ofta betraktar som vardagsvara. I denna föreläsning berättar Stockholms Auktionsverks Li Pamp om trender i marknaden och det internationella suget efter svenska rariteter.

Talare: Li Pamp, antikvitetsexpert och VD på Stockholms Auktionsverk

Risken för att kärnvapen kommer till användning i det nya geopolitiska läget. Det handlar om risken för spridning till nya länder nu när Iran har det som krävs för att bygga egna kärnvapen och Nordkorea i praktiken har blivit en kärnvapenstat utan att väst kunnat stoppa det. Nya länder som Saudiarabien står på tur. Detta samtidigt som de stora kärnvapenmakterna moderniserar sina vapen. Vi har ett krig i Europa där åtminstone en kärnvapenmakt deltar. Snart kan vi ha ännu en i Kina ifall man invaderar Taiwan

Talare: Wolfgang Hansson, journalist och krönikör Aftonbladet

Peter Giesecke är hjärtspecialist hos Blodtrycksdoktorn och gästar Seniormässans stora scen för andra året i rad. Som alltid ligger fokus på världens största hälsoutmaning, högt blodtryck, men den här gången utifrån vilka levnadsvanor som kan göra skillnad för oss alla.

Rubriken är Högt blodtryck – Experten berättar vilka levnadsvanor som kan göra skillnad

Talare: Peter Giesecke, hjärtspecialist hos Blodtrycksdoktorn

En av Sveriges största poeter och författare, Björn Ranelid, gästar Seniormässan. Han berättar om sin nya bok, Världens vackraste kärlekshistoria. Sin 40:e bok på lika många år som författare, där han hyllar kärleken. Efter sitt scenframträdande stannar Björn kvar för en pratstund och signering av sina böcker.

Anders Hanser, kanske mest känd som ABBA-fotografen, har genom åren gjort en mängd kulturfilmer, 50 egenfinansierade filmer, som berört många människor. En av dem, ”Med blågula ögon”, med musik av Benny Andersson och Max von Sydow som berättare, är en upplevelse av Sveriges natur och kultur. Nu anordnar han Seniorbio på olika biografer inne i Stockholm city.

Anders kommer att berätta anekdoter från några av våra största kulturpersonligheter från sitt liv som fotograf och filmare.

Talare: Anders Hanser, foto- och filmograf

– Jag kommer att ta upp spännande saker om den åldrande hjärnan och berätta hur forskningen försöker hitta underlag för hur man håller den i trim. Boken Hjärnhälsa av Miia Kivipelto och Mai-Lis Hellénius bygger på aktuell vetenskaplig forskning, så det blir även några exempel ur den.

Talare: Åke Pålshammar, neuropsykolog och senioruniversitetslektor vid Uppsala universitet

Onsdag 4 okt 2023

Linda Rapp, Seniormässans ständiga konferencier sedan 2009. Ett energiknippe utan dess like och oerhört nyfiken. Hon presenterar våra scenprofiler, hon ställer frågor och samtalar med dem men hon underhåller också besökarna med både sin saxofon och sin röst i diverse genre, allt från visor, pop, rock, disco och gamla godingar.

AI är en förkortning för artificiell intelligens, som betyder att maskiner kan tänka och lära sig som människor. Det kan låta skrämmande eller svårt, men det behöver inte vara det. I denna föreläsning får du följa med Joakim, som är en expert på AI, och lära dig mer om vad det är och vad det kan göra. Joakim har varit med länge i AI-världen och startat två speciella utbildningar för unga som vill lära sig mer om AI, en åt ABB gymnasiet och en AI Sweden. Han kan förklara på ett enkelt och roligt sätt.

Föreläsningen kommer att visa dig hur du kan använda AI för att skriva texter, sammanfatta information, planera resor och mycket annat. Du kommer också att få se hur du kan skapa konst med AI. Det är som att måla med magi! Vi kommer också att prata lite om de viktiga frågorna som AI väcker, till exempel hur en bil som kör själv ska välja mellan att rädda sin passagerare eller andra människor vid en olycka, eller hur en bank som använder AI ska kunna motivera varför den ger eller nekar ett lån.

Talare: Joakim Flink, Sveriges AI-pedagog

Anders Lindberg är politisk chefredaktör på Aftonbladet sedan 2018. Han började där 2010 som ledarskribent. Anders Lindberg är utbildad jurist med examen från Göteborgs universitet och har även en magisterexamen i ide- och lärdomshistoria från Stockholms universitet.
Han har tidigare arbetat som politiskt sakkunnig åt utrikesministern på Utrikesdepartementet, för Socialdemokraterna i riksdagens försvarsutskott och som ombudsman på Socialdemokraternas partistyrelse.

Lyssna på Anders när han föreläser på ämnet ”Kristersson – Mer än bara inflation och välfärdskris”.

Talare: Anders Lindström, politisk chefredaktör Aftonbladet

Birgita Klepke är tidigare journalist som valde att sadla om vid 60 års ålder för att bli stand up-komiker. Hon tänkte att ”hur svårt kan det vara?” och det är också titeln på hennes första show som hon har rest land och rike runt med de senaste åren.

Marianne Rundström, journalisten och programledaren som varit på Sveriges Radio och SVT. Nu är hon programledare för podden Mogna Röster. Lyssna när hon talar på ämnet: Media inifrån och ut – hur porträtteras äldre i media?

Talare: Marianne Rundström, journalist och programledare för podden Mogna Röster

Talare: Meg Tivéus styrelseproffs samt initiativtagare och medgrundare av Pluskommissionen och John Mellkvist, författare, rådgivare på Kreab och medgrundare av Pluskommissionen

Talare: Lotta Mauritzson, brottförebyggare på polisens nationella bedrägaricentrum

Talare: Linda Rapp och Pelle Arhio bjuder på musikalisk show med en blandning av allt från dansband och rock till schlagersYour Content Goes Here

Torsdag 5 okt 2023

Linda Rapp, Seniormässans ständiga konferencier sedan 2009. Ett energiknippe utan dess like och oerhört nyfiken. Hon presenterar våra scenprofiler, hon ställer frågor och samtalar med dem men hon underhåller också besökarna med både sin saxofon och sin röst i diverse genre, allt från visor, pop, rock, disco och gamla godingar.

Talare: Peter & Helena Bergström från FREEDOMtravel

Jenny Alexandersson är Aftonbladets hovreporter som i över 20 år har hållit koll på vad som händer i det svenska kungahuset. Hon har rest till jordens alla hörn med flera medlemmar ur den svenska kungafamiljen och sett både det ena och det andra. På Seniormässan kommer hon att prata om hur det är att bevaka kungafamiljen.

Talare: Jenny Alexandersson, Aftonbladets hovreporter

Charlotta är en av 1,6 & 2,6 Miljonerklubbens ambassadörer. Hon mest känd för att vara sångerska (sopran) men är även skådespelerska och dansare. Hon har turnerat med Riksteatern och verkat som konstnärlig ledare, operasångare och regissör för mer än 20 olika produktioner, översättare av drygt 10 operalibretti till svenska, som scenograf, koreograf samt en mängd andra uppgifter kopplade till teaterproduktion.

Möt guldhjältarna i teamet Silver Snipers. De kommer att berätta om hur de började som lag och hur de 2019 blev första seniora världsmästarna någonsin i datorspelet Counter Strike. Genom den framgången har de blivit förebilder för både gamla och unga. De berättar om en rolig hobby som kan motverka ensamhet och bygga broar över generationerna.

Efter sitt scenframträdande kommer de erbjuda intresserade besökare att visa grunderna i dataspelande så att de kan prova att spela på teamets egna datorer i aktivitetsytan som heter After Stage.

Shama Persson tröttnade på frånvaron av äldre modeller i media och startade förra året modellagenturen Golden Age Models. Sedan dess har uppdragen strömmat in och antalet modeller ökat från 12 till 165. Lyssna på modeentreprenörens resa när hon samtalar med konferencier Linda Rapp!

Seminariescenen 2023

Tisdag 3 okt 2023

Pärlor i Finland

Talare: Helena Bergström, FREEDOMtravel

Får man ta hunden med sig in i himlen?

Rädda Barnens arbete är beroende av testamentesgåvor. Men vad gäller egentligen? Du får en rapp och rolig genomgång av regler när det gäller arv och testamenten.

Talare: Martina Hallin, Fröken Död

Utforska en värld av gemenskap, skratt och nya möten som kommer att föra dig närmare människor och platser på ett sätt du aldrig tidigare upplevt!

Talare: Barbro Gårdelöv

Åldersförändringar i gula fläcken, sk. torr makuladegeneration, är lika vanlig orsak till synnedsättning som grå starr.

I år är det 10 år sedan National Eye Institute (en federal myndighet) i USA publicerade en av världens största studier på den åldrande gula fläcken. I studien som involverade ca 8 000 patienter under 10 års tid, kunde man se att en viss sammansättning av mineraler och antioxidanter kunde bromsa upp pågående torr makuladegeneration. Våt makuladegeneration föregås alltid av en torr makuldegeneration.

Talare: Johan Strömstedt

Har du haft reseproblem eller svårt att få rätt mot en telefonförsäljare? Kom och lyssna på oss, vi hjälper dig att göra rätt när något gått fel.

Talare: Henric Jonsson & Daniel Bernspång

Antalet personer med hörselnedsättning i Sverige är stor och ökar. Men vad innebär det att ta hand om sin hörsel?

Talare: Mahsa Pourheidari, VD Audika

Dröm dig bort till Karibien, medelhavet eller Europas floder. Tänk dig att gå ombord på ditt flytande hotell som tar dig mellan varma karibiska öar eller till flera av Europas städer under en och samma resa utan att behöva packa upp.

Talare: Mimmi Tysk

Havila Kystruten driver de fyra nyaste fartygen på Norges kust med fokus på miljövänlighet, stora hytter, innovativa matkoncept samt design och inredning,

Talare: Johanna Hansli, Försäljningsdirektör, Havila Kystruten

Du kan göra skillnad för någon som har ett behov, ung som gammal. En härlig känsla att se en medmänniska få hjälp i vardagen. Ta steget och prova!

Talare: Maria Dorch

Lär dig mer om Estlands sevärdheter, öar och golfmöjligheter. En unik fusion av kultur, natur och sport

Talare: Tapani Kauhanen

Onsdag 4 okt 2023

Inkontinens är vanligare än man tror och innebär en ofrivillig urinavgång som kan drabba alla oavsett ålder. Men hur gör man för att få hjälp och är det en del av åldrandet?

Talare: Emma Andrén som är legitimerad sjuksköterska och distrikschef

Får man ta hunden med sig in i himlen?

Rädda Barnens arbete är beroende av testamentesgåvor. Men vad gäller egentligen? Du får en rapp och rolig genomgång av regler när det gäller arv och testamenten.

Talare: Martina Hallin, Fröken Död

Utforska en värld av gemenskap, skratt och nya möten som kommer att föra dig närmare människor och platser på ett sätt du aldrig tidigare upplevt!

Talare: Barbro Gårdelöv

Åldersförändringar i gula fläcken, sk. torr makuladegeneration, är lika vanlig orsak till synnedsättning som grå starr.

I år är det 10 år sedan National Eye Institute (en federal myndighet) i USA publicerade en av världens största studier på den åldrande gula fläcken. I studien som involverade ca 8 000 patienter under 10 års tid, kunde man se att en viss sammansättning av mineraler och antioxidanter kunde bromsa upp pågående torr makuladegeneration. Våt makuladegeneration föregås alltid av en torr makuldegeneration.

Talare: Johan Strömstedt

Har du haft reseproblem eller svårt att få rätt mot en telefonförsäljare? Kom och lyssna på oss, vi hjälper dig att göra rätt när något gått fel.

Talare: Bibbi Olsson & Daniel Bernspång

Ibland är det svårt att höra vad som sägs, ex när vår partner pratar från ett annat rum. Få tips på hur man kommunicerar för att slippa missförstånd.

Talare: Leg. Audionom Åsa Nilsson

Dröm dig bort till Karibien, medelhavet eller Europas floder. Tänk dig att gå ombord på ditt flytande hotell som tar dig mellan varma karibiska öar eller till flera av Europas städer under en och samma resa utan att behöva packa upp.

Talare: Mimmi Tysk

Alzheimers sjukdom är den vanligaste demensdiagnosen. Få senaste informationen om demenssjukdomarna från oss. Vi finns i monter C07:53 och på seminariescenen med gäster.

Talare: Representant från Alzheimerfonden med gäster

Du kan göra skillnad för någon som har ett behov, ung som gammal. En härlig känsla att se en medmänniska få hjälp i vardagen. Ta steget och prova!

Talare: Maria Dorch

Visit Malta på scenen! Upptäck landets charm och lär dig mer om dess spännande matkultur med journalisten Lars Collin. Missa inte!

Talare: Lars Collin

Torsdag 5 okt 2023

Alzheimers sjukdom är den vanligaste demensdiagnosen. Få senaste informationen om demenssjukdomarna från oss. Vi finns i monter C07:53 och på seminariescenen med gäster.

Talare: Representant från Alzheimerfonden med gäster

Dröm dig bort till Karibien, medelhavet eller Europas floder. Tänk dig att gå ombord på ditt flytande hotell som tar dig mellan varma karibiska öar eller till flera av Europas städer under en och samma resa utan att behöva packa upp.

Talare: Mimmi Tysk

Utforska en värld av gemenskap, skratt och nya möten som kommer att föra dig närmare människor och platser på ett sätt du aldrig tidigare upplevt!

Talare: Barbro Gårdelöv

Via kosten får vi i oss livsviktiga näringsämnen. Men det finns vissa ämnen som vi inte får i oss så mycket av eller som är svåra för kroppen att ta upp – ämnen som gör stor skillnad för vårt välbefinnande. Lär dig hur du kan stötta kroppen med näring som är viktig för bland annat ämnesomsättningen, immunsystemet och livsenergin.

Talare: Josefin Pal, nutritionist på Pharma Nord

Har du haft reseproblem eller svårt att få rätt mot en telefonförsäljare? Kom och lyssna på oss, vi hjälper dig att göra rätt när något gått fel.

Talare: Bibbi Olsson & Cecilia Grändås

Hyttsill i Glasriket är en festmåltid tillagad på traditionellt vis där besökaren bjuds på genuin småländsk mat tillagad i glasbrukets kylugnar med dryck, underhållning och glasblåsning på mästarnivå. De som vill kan även själva få chansen att blåsa glas.

Talare: My Ring

Åldersförändringar i gula fläcken, sk. torr makuladegeneration, är lika vanlig orsak till synnedsättning som grå starr.
I år är det 10 år sedan National Eye Institute (en federal myndighet) i USA publicerade en av världens största studier på den åldrande gula fläcken. I studien som involverade ca 8 000 patienter under 10 års tid, kunde man se att en viss sammansättning av mineraler och antioxidanter kunde bromsa upp pågående torr makuladegeneration. Våt makuladegeneration föregås alltid av en torr makuldegeneration.

Talare: Johan Strömstedt

Blomsterfonden bygger nytt äldreboende i Nacka.

Talare: Christel Haglund, vård-& omsorgschef

Du kan göra skillnad för någon som har ett behov, ung som gammal. En härlig känsla att se en medmänniska få hjälp i vardagen. Ta steget och prova!

Talare: Maria Dorch

Får man ta hunden med sig in i himlen? Rädda Barnens arbete är beroende av testamentesgåvor. Men vad gäller egentligen? Du får en rapp och rolig genomgång av regler när det gäller arv och testamenten.

Talare: Martina Hallin, Fröken Död

Seniormässans samarbetspartners och sponsorer