Träffa våra profiler 2020

Lär dig det senaste om trenderna inom samlarvärlden, om hur man går till väga när man värderar föremål och vad man ska tänka på om man själv vill göra klipp på auktioner och loppisar.

Birgita har tidigare arbetat som journalist men bestämde sig att bli stand-up komiker vid 60. Hur svårt kan det va? Så här några år senare är det namnet på hennes soloshow. Möt en kvinna som vågade sadla om.

Journalisten och programledaren Suzanne är starkt förknippad med Fråga Doktorn på SVT. Det hann bli 617 program under 18 år och 36 säsonger. Nu har hon hunnit med Let´s Dance och är en del av satsningen på den nya sajten Hälsa55.

Konferencier Linda Rapp för tillsammans med Suzanne ett samtal kring utvalda delar av hennes liv på stora scen.

(Johanna Norin fotograf)

Satu har gått sin basutbildning i kognitiv psykoterapi vid Karolinska Institutet,
Institutet för klinisk neurovetenskap.
Vid Svenska Institutet för kognitiv psykoterapi, Sabbatsbergs sjukhus, har hon studerat schematerapi samt schemafokuserad parterapi.
Under 35 år har Satu arbetat på en privat mottagning i Huddinge, Stockholm. De senaste 15 åren har hon arbetat med föreläsningar och utbildningar i kommuner och företag på både svenska och finska.
En av de föreläsningarna handlar om livsglädje och hur det i alla tider varit människans kanske främsta drivkraft. Hon menar på att
”Tankens kraft är större än vi tror. Man kan faktiskt tänka sig lycklig genom att låta bli att tänka sig olycklig. Vår förmåga att känna glädje och tillförsikt beror i slutändan på hur vi tänker om våra liv. Både när lyckan ler och solen går i moln.”

Jag är inte död, jag är bara gammal

När vi blir äldre ska vi ”leva ett värdigt liv och känna välbefinnande”, enligt socialtjänstlagen. Hur ser det ut i verkligheten?
I denna djupt personliga och politiska bok ställer Ylva Floreman omskakande frågor om det goda livet på ålderns höst. ”När man är ung kan man stå ut med både skoskav och knölig säng, men när man är 82 eller 96? Är maten varm, ljummen eller rentav kall? Vem hjälper en att peta i tänderna där en köttbit fastnat?”
När hennes mor plötsligt blir oförmögen att ta hand om sig själv börjar en envis kamp mot byråkratin och med den kommer alla frågor om hur det är att åldras i Sverige.
Ylva Floreman, skribent och dokumentärfilmare

Ylva är på stora scen torsdag 28 april mellan kl. 10.30-10.50

(fotograf: Mark Goldsworthy)

Jonas Kanje, chefredaktör på Sydsvenskan sen 2020, gästar scenen och pratar om tidningslivet nu och i framtiden. Han tar upp följande frågor: Är mediebranschen fortfarande i kris? Hur går det egentligen för journalistiken i den digitala världen? Och papperstidningen överlever den?

Se hela scenprogrammet här!