Resespecial Malmö 2018

Visste du att Seniormässan är Skånes största resemässa?

Nej, troligen inte men så är fallet. På Seniormässan finns drygt 30 företag inom resebranschen representerade. Här finner du kunniga och hjälpsamma experter inom resor och turism, vare sig du vill resa inom Sveriges gränser eller ge dig ut på äventyr till världens alla hörn.

Det som idag börjar som ett besök på Seniormässan slutar kanske på ett mysigt café i Budapest, i en regnskog någonstans i Sydamerika eller på en liten fiskebåt i Asien.

”Att resa är som att flirta med livet. Det är som att säga: Jag skulle gärna stanna och älska dig, men jag måste gå. Det här är min hållplats.”

– Lisa St Aubin de Teran

Dessa resebolag och destinationer finns representerade på Seniormässan 2019.

Albatros Travel
Barents Expeditions
Citadellresor
Calvia – Mallorca
DFDS SEAWAYS AB
Finnlines PLC/SSC
Henriks Resor
Hotel Svea
Iventus International Travel AB
Jörns Resor AB

Kivik hotel
Kristianstad Buss AB
Kulturresor Europa
Maxli Travel Group AB
MSC Cruises Scandinavia AB
Nordic Sea Winery AB
Phoenix Travel
Polska Statens Turistbyrå
Resia AB
Rolfs Flyg och Buss AB

Scandlines Helsingborg/Helsingör
Solresor
Stena Line Scandinavia AB
SUBLU Tour Portugal
Thabela Travel
TagAlong
Thells buss
Tjörnarpsbuss
Turkietresor
TT-Line
Tyringe Kurhotell AB
Unity Line Limited Sp. z o.o.
Viking Line

Varför reser vi?

Det finns många olika anledningar till att man reser. Det beror på vem det är, var man reser och vilken tid på året det är bland annat.

Till att börja med handlar resandet mycket om att komma ifrån sin vardag. Resa är något man oftast gör med släkt, vänner och familj, ibland även själv, och det är för att kunna spendera tid med dem utan att påverkas av vardags livet med jobb, stress och måsten. Om man är på en annan plats där inte allt det finns så kan man inte heller göra något åt det utan man får bara släppa det och njuta. Det är semester man tar och i semester ingår inte arbete. Man kan också resa iväg för att man känner att man inte har haft tid till att umgås med sin familj eller liknande och att det är just på grund av alla måsten som det inte varit möjligt. Nu ägnar man tid till bara varandra och det är välbehövligt för att stärka banden.

”En dålig dag i Paris är fortfarande bättre än en bra dag någon annanstans.”

– Okänd

Man kan också resa för att man är intresserad av andra kulturer och vill lära sig hur människor på andra platser på jorden har det. Det är helt enkelt av nyfikenhet vilket människan har naturligt. Man kan då få en bättre förståelse för varför folk gör som de gör när man ser saker och ting i sin helhet och kanske inte bara en liten del på nyheterna där hemma. Man kan ta med sig lärdomar hem och även andra saker som recept och seder som man tyckte om från den platsen man besökte. Man kan även lära ut saker till de man besöker om man får chansen men det kanske inte är huvudsyftet för en själv. Att få byta miljö lite ibland är också nyttigt. Det handlar som sagt mycket om att komma ifrån sin vardag lite för att sedan kunna komma tillbaka till den igen med ny och positiv energi förhoppningsvis och med laddade batterier.

En kryssning längs de norska fjordarna lämnar ingen oberörd.

Resor ger minnen som man får med sig hela livet och ofta delar man de här minnena med de som man tycker om allra mest. Just vi svenskar reser ofantligt mycket faktist. Vi är väldigt resesugna och verkar ibland till och med vara ett folk som inte kan sitta still. Det här beror troligtvis på att vi har det bra rent ekonomiskt och prioriterar därför resor. Det är för att gardera oss när vi blir äldre och så att vi verkligen kan känna att vi har upplevt världen.

Det är som nämndes tidigare oftast på semestern som man åker iväg och semestern är viktigare än vad man tror. Det är av alla de anledningar att man får koppla av och inte behöver tänka på något för ett tag. En del föredrar att ta ut alla semester i en period medan en del vill sprida ut den och ta lite då och då. Givetvis finns det de människorna som reser bara för att de tycker om det också.

”En gång om året, åk till en plats där du aldrig har varit förut.”

– Dalai Lama